“De Brusselse, vooral linkse, politici wezen vroeger graag naar Theo Francken als oorzaak van de Brusselse chaos. Vandaag zitten al deze partijen zelf in de federale regering, is er geen sprake van een Europese asielcrisis en is de chaos vele malen groter. Noodkreten aan het Noordstation, hongerstakers aangestookt door obscure handelaren in valse hoop, minderjarigen die overnachten op straat,… Wanneer is genoeg ook echt genoeg? Het illegale migratiemodel is onwenselijk en onhoudbaar. Hier is helemaal geen draagvlak voor bij de Brusselaar”, zegt Mathias Vanden Borre, die ook verwijst naar het groeiende veiligheidsprobleem: “Wat Rudi Vervoort nu doet is zeggen; ‘mensensmokkelaars, drop de transmigranten maar af en pik ze later terug op, wij houden jullie businessmodel overeind’”.

Probleem ettert verder

Voor Gilles Verstraeten is deze beslissing geen verrassing. “De Brusselse regering subsidieert al jaren een door burgers georganiseerd centrum voor de opvang van transmigranten, Porte d’Ulysse, dat zich eerst ook in Haren en dan uiteindelijk in Schaarbeek bevond. Daar konden meer dan 300 mensen terecht. Ook betaalde Brussel al opvang voor 120 mensen in hotels. De realiteit is echter dat dit maar een tipje van de sluier is en het probleem verder ettert en steeds erger wordt” zegt Verstraeten. Buiten de ‘officiële’ Brusselse transmigrantenopvang duiken namelijk ook in de ‘gewone’ daklozenopvang steeds meer mensen op die zich illegaal op het grondgebied bevinden. 

50 tot 70 procent daklozen te maken met illegale migratie

“Het aantal daklozen in Brussel is sinds 2008 verdriedubbeld” zegt Verstraeten. Een groot deel van dat probleem is volgens hem te wijten aan de falende migratiepolitiek. Mensen die hier illegaal zijn kunnen makkelijk terecht bij onder andere Samusocial. “Bruss’Help zelf schatte in een debat in het parlement dat 50 à 70 procent van heel het daklozenprobleem in Brussel met illegaliteit en migratie te maken heeft. 

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is overigens niet bevoegd voor de opvang van transmigranten. Wat Vervoort en de Brusselse regering nu doen is deloyaal ten aanzien van het federale asiel- en migratiebeleid.