Verstraeten: “Ieder jaar is het systeem van noodopvang compleet oververzadigd van zodra het koud wordt. Dat is hemeltergend, want er stroomt alsmaar meer geld naartoe. Er wordt te weinig geïnvesteerd in de nodige begeleiding en structurele oplossingen. Maar er zal ook niets wezenlijk veranderen als de migratieknoop niet opgelost wordt. De Brusselse regering moet het nodige doen om een sluitend asiel- en migratiebeleid mee mogelijk te maken. Na jaren ontkennen heeft minister Maron eindelijk moeten inzien en erkennen dat het daklozenprobleem gelieerd is aan migratie: zo is volgens hem zeventig procent van de mensen in de centra van Samusocial transmigrant. Dat is onhoudbaar.”

Alcohol- en druggebruik

Net omdat er niet genoeg noodopvangplaatsen zijn, werd er beslist om tijdelijk het station van Brussel-Zuid ’s nachts open te stellen, ondanks de problemen van de voorbije maanden. Ook de metrostations hanteren een tolerantiebeleid en laten dakloze mensen toe als het vriest. “In Brussel-Zuid wordt een aparte (open) ruimte voorzien, onder toezicht van de mensen van Securail. Het is belangrijk dat de veiligheid gegarandeerd blijft. We weten dat het alcohol- en drugsgebruik onder de daklozen de afgelopen jaren is toegenomen”, aldus Verstraeten.

Paleizen van de Heizel

Volgens Verstraeten zijn er betere plaatsen dan het Zuidstation en de metrostations om daklozen beschutting te geven tijdens de winterprik: “Waarom opent men geen bijkomende opvangplaatsen in de Heizelpaleizen? Plaats genoeg, de gebouwen worden door Brussels Expo uitgebaat, een vehikel van PS Brussel-Stad, ze staan een groot deel van de tijd leeg, en als men daar het grootste vaccinatiecentrum van het land kon openen, dan zal wat bijkomende noodopvang ook wel lukken. Zo ontziet men de reizigers en buurtbewoners rond metro- en treinstations die het de afgelopen jaren al meer dan genoeg te verduren hebben gehad qua overlast en problemen.”