De inflatie was in september 11,3% en de loonkloof met de buurlanden wordt steeds groter. Er komt een recessie aan met mogelijks groot jobverlies bij kleine ondernemingen zoals in de detailhandel en de horeca. Vele bedrijven zullen het jaar verlieslatend afsluiten en een op de zes kmo’s plant tussen oktober en eind december ontslagen. Voor sommigen is dit de crisis te veel. De werkloosheid in Brussel stijgt intussen alweer enkele maanden, in het bijzonder bij jongeren waarvan nu een op de vier terug werkloos is. Verstraeten: “In juni had 55% van de Brusselse bedrijven een vast energiecontract. Vele van die contracten lopen eind dit jaar af. Ik hou mijn hart vast voor de cijfers over het aantal faillissementen en werkzoekenden in de komende maanden en in 2023. De situatie is zeer ernstig.”

In Vlaanderen werden ook al premies aangekondigd, die gradaties hebben naargelang hoe energie-intensief de bedrijven zijn, met verschillende parameters en bovengrenzen. In Brussel blijft het nog enigszins onduidelijk hoe de premies er zullen uitzien en welke sectoren of bedrijven al dan niet in aanmerking zullen komen. Volgens Verstraeten mogen de Nederlandstalige Brusselse regeringspartijen wel eens in de spiegel kijken: “Groen, Vooruit en ook Open VLD bij monde van voorzitter Egbert Lachaert hadden wekenlang kritiek omdat de steun voor bedrijven in Vlaanderen zogezegd te lang op zich liet wachten en men deze in het kader van de septemberverklaring en begroting wou voorstellen. Vandaag zijn we bijna midden oktober en in Brussel weten we nog bitter weinig. Blijkbaar waren de Vlaamse zelfstandigen volgens VLD, Groen en Vooruit vorige maand al goed als verdronken, maar de Brusselaars mogen blijkbaar gerust nog een paar maanden verder spartelen. Die redden het wel.”

Voor Verstraeten is dit een déjà vu uit de Covid-crisis: “De steun aan bedrijven was in Brussel doorgaans veel beperkter en kwamen vaak maanden later dan in Vlaanderen én in Wallonië. Zo zie je dat een begroting die niet op orde is, een te hoge schuldenlast en een administratie die niet vlot draait vroeg of laat cash betaald moet worden, in dit geval door de Brusselse bedrijven en gezinnen waarvoor nog weinig marge is.” De maatregelen moeten voor Verstraeten dan ook zeer gericht en doeltreffend zijn: “De beperkte middelen die we hebben zullen sterk moeten renderen door rechtstreeks de gevolgen van de stijgende energieprijzen en de daardoor stijgende loonkosten in te dijken. Voor spielerei in de marge hebben we vandaag geen centen meer over.”