Het blijft verdacht stil bij de Brusselse regering in deze coronatijden. Voor Verstraeten is de situatie nochtans onrustwekkend. “De regering is eigenlijk heel de zomer afwezig gebleven. Toen de cijfers de hoogte in schoten, vroeg ik om het parlement in te lichten over de situatie. Maar dat vond de regering niet nodig. De commissie Gezondheid kwam pas weken later opnieuw samen.”

Hoe goed werkt het Brussels opvolgingssysteem?

De vraag is of het opvolgingssysteem in Brussel goed werkt, zegt Verstraeten. “We zien dat de cijfers in Brussel merkelijk hoger liggen dan elders in het land, en de virologen stellen dat die nog verder exponentieel kunnen groeien. Kan de administratie broeihaarden voldoende detecteren en isoleren? Worden de basismaatregelen voldoende gerespecteerd?” Gilles Verstraeten maakt zich bovendien zorgen over de druk op de eerstelijnszorg. “We krijgen signalen dat huisartsen en de eerste lijn overbelast zijn.”

Elke dag 4.000 mensen testen

Brussels Parlementslid Verstraeten komt met een voorstel. “Waarom openen we in Brussel eigenlijk geen eigen testdorp zoals in Antwerpen? Daar kunnen elke dag 4.000 mensen getest worden. Dat blijkt daar erg effectief om huisartsen, ziekenhuizen en labo's te ontlasten.” Verstraeten pleit alvast niet voor strengere maatregelen, “maar de huidige maatregelen moeten vooral nageleefd worden, er moet voldoende en snel getest worden, en de instrumenten voor de opsporing en indijking van het virus moeten werken en renderen. Daar zit ook een deel handhaving in, en daar schort het volgens mij. Het laatste dat de Brusselaars of ikzelf willen is dat door een onvoldoende strak beleid nu we straks terug in lockdown moeten.”