Het ongezonde budgettaire beheer van de voorbije jaren komt nu als een boemerang terug in het gezicht van de Brusselse regering. De Brusselaar kan niet op dezelfde bescherming rekenen als de Vlaming door de penibele financiële situatie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Koffiedik kijken voor een economische relance

Werkende zelfstandigen in Brussel die hun omzet drastisch zien dalen, krijgen 2.000 euro overheidssteun. Dat is 1.000 euro minder dan in Vlaanderen. Ook krijgen technisch werklozen in Brussel geen premie. In Vlaanderen kunnen technisch werklozen wel op zo'n premie rekenen. “Terwijl de Vlaamse Regering reeds op 19 maart een economisch relancecomité met specialisten oprichtte, is het in Brussel op dat vlak vooralsnog koffiedik kijken. In plaats daarvan blijft de regering nadenken over overbruggingssteunmaatregelen.”

Noodkreten uit de privésector

Verstraeten betreurt de trage reactie van de Brusselse regering om de crisis aan te pakken. “Volgens staatssecretaris Trachte is het geen race tegen de tijd. Ik vermoed dat vele Brusselaars, in het bijzonder de noodlijdende zelfstandigen, daar toch anders over denken. Deze statische situatie is enorm problematisch, getuige de slechte economische cijfers en vele noodkreten uit de privésector”, besluit hij.