Illegaliteit boven veiligheid

"Op de locatie van Porte d’Ulysses moet begin 2020 de nieuwe veiligheidsschool Brusafe komen. Het is een bijzonder slecht idee om een opvangcentrum voor illegalen op dezelfde locatie te huisvesten. Het is een duidelijk signaal dat deze regering illegaliteit boven veiligheid plaatst. Dit is een kaakslag voor de veiligheidsdiensten die schitterend werk leveren in onze stad, maar daarvoor geen respect of erkenning voorin de plaats krijgen", besluit Mathias Vanden Borre.

Transmigranten zonder interesse

Transmigranten die weigeren asiel aan te vragen hebben voor alle duidelijkheid nauwelijks een perspectief om hun situatie te verbeteren. Meer nog, deze transmigranten hebben geen enkele interesse om in ons land te blijven en willen zo snel mogelijk de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk maken.

Problematiek dringend aanpakken

“Er wordt een budget van maar liefst 2,8 miljoen euro voorzien voor volgend jaar. En dat terwijl we sinds afgelopen week weten dat de problematiek rond de Brusselse daklozen dringend moet worden aangepakt. Dit geld kan dus véél beter geïnvesteerd worden in een structurele aanpak van hen. Bovendien weigert de stad Brussel te zeggen hoeveel ze daarenboven uitgeeft”, zegt Gilles Verstraeten.

Als de transmigranten daarentegen in het wettelijk traject stappen én asiel aanvragen, krijgen ze van de federale overheid opvang (bed/bad/brood). Indien niet, kunnen ze in een terugkeertraject stappen. Hier illegaal blijven is géén optie. Dat de overheid dat hier mogelijk maakt, tart weer eens alle verbeelding.